Ciekawe przepisy

Coś zdrowego i smacznego, naturalnie 🙂 dla każdego!

SZARLOTKA SYPANA

SZARLOTKA SYPANA

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny trochę cukru (najlepiej muscovado) 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych, cynamon kostka masła

Najpier mieszamy : Mąkę, cukier, kaszę i proszek. Następnie dzielimy całość na 3 części.

W dalszej kolejności obieramy jabłka i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Tortownicę (jej spód) o średnicy około 23 wykładamy papierem do pieczenia. Boki natomiast smarujemy masłem.

Czas na składniki:  Na dno formy wysyp jedną część suchych składników a na nie rozłóż połowę jabłek (polecam posypać każdą warstwę cynamonem i ewentualnie dodać pare rodzynek). Następnie wysyp drugą część suchych składników i rozłóż równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.

Polecam pomiędzy każdą warstwę dać trochę utartego masła. (Masło podczas pieczenia się stopi i razem z sokiem jabłek połączy wszystkie warstwy.) Dobrze jest go wcześniej wsadzić do lodówki by było twardsze. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć przedewszystkim na wierzchu ciasta.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.

Smacznego 😉

ZIELONA HERBATA Z SEZAMEM NA PRZEDWCZESNE SIWIENIE

Składniki: 1 łyżeczka czarnego sezamu, 1/5 łyżeczki zielonej herbaty.

Przygotowanie: sezam uprażyć na małym ogniu przez 3 minuty, ostudzić i zmielić lub rozdrobnić na proszek w moździerzu. Przełożyć do filiźanki, dodać liście zielonej herbaty i zalać wrzątkiem. Pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na 5 minut. Pić ciepłe.

PŁATKI ORKISZOWE Z DAKTYLAMI I SEZAMEM

Składniki: płatki orkiszowe, daktyle (niesiarkowane), ziarno białego sezamu, świeży imbir, olej lniany, sól.

– płatki orkiszowe umieścić w stalowym lub emaliowanym naczyniu, dolać wrzątku, wkroić drobno pokrojone daktyle, dodać kilka plasterków świeżego imbiru, szczyptę soli, kilka kropel soku z cytryny,

– ugotować do miękkości mieszając w razie potrzeby by nie dopuścić do przypalenia

– pod koniec gotowania dodać zmielonego ziarna sezamu (2 stołowe łyżki na osobę) wymieszać

– płatki podawać na ciepło, (polać na talerzu olejem lnianym)

KOMPOT Z GRUSZEK I MIGDAŁÓW

Składniki: 2 dojrzałe gruszki, około 30g migdałów sparzonych i obranych ze skórki, goździki, anyżek, ewentualnie cynamon

Obrane migdały posiekać drobno i gotować w 1-1,5 l wody 10-15 min. Gruszki umyć, obrać, pokroić i dodać do migdałów.

Gotować 5 min. Dodać do smaku goździki, anyżek lub cynamon.

HERBATKA NA TRAWIENIE

Herbatka idealna na dolegliwości po jedzeniu. ( niestrawność )

Składniki: Krwawnik 50g, Mięta 30g, Kminek 30g, Koper włoski 50g, Korzeń lukrecji 20g (ewentualnie jak Ci zimno, dodaj trochę goździków lub anyżku)

Składniki wymieszać i zamknąć w szczelnym słoiku. Stosować 1 kopiastą łyżkę mieszanki na 1 szklankę wrzątku 3x dziennie. Przed użyciem można wszystko rozdrobnić w moździerzu.

Już wkrótce kolejne przepisy… ten dział się dopiero rozkręca 😉