Aspartam

Aspartam jest sprzedawany na świecie pod nazwą NutraSweet.

Ze wszystkich dostępnych na rynku, Aspartam jest jedną z najbardziej niebezpiecznych substancji dodawanych do żywności. Został dopuszczony do stosowania w suchych produktach spożywczych w 1981 i w napojach gazowanych w 1983 roku.

Producenci dominującego na świecie słodzika mają tajemnicę, która nie należy jednak do słodkich. Okazało się, że aspartam jest wytwarzany za pomocą genetycznie modyfikowanych bakterii! Produkcja aspartamu jest w rezultacie fuzją dwóch najgorszych zagrożeń dla zdrowia, jakie kiedykolwiek wdarły się do przemysłu spożywczego: sztucznych słodzików i GMO.

 

DOLEGLIWOŚCI POWODOWANE PRZEZ ASPARTAM

Substancje wchodzące w skład aspartamu mogą prowadzić do szerokiej gamy dolegliwości.
Niektóre z tych problemów narastają stopniowo, inne występują nagle i powodują ostre reakcje. Istnieje olbrzymia liczba ludzi, u których występują przynoszące cierpienie symptomy, do których wystąpienia przyczynia się aspartam a którzy nie mają zielonego pojęcia, dlaczego zioła lub leki nie przynoszą ulgi w ich problemach. Istnieją również inni użytkownicy aspartamu, którzy wydają się nie odczuwać gwałtownych reakcji na aspartam. Ale nawet te osoby są podatne na szkody spowodowane długotrwałym działaniem pobudzających aminokwasów, fenylalaniny, metanolu i DKP.

Do głównych symptomów powodowanych przez aspartam należą: Bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów.
Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych: guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i cukrzyca.

 

DLACZEGO O TYCH RZECZACH NIE SŁYSZYMY

Przyczyna, dla której wiele osób nie słyszy o poważnych reakcjach na aspartam jest dwojaka:
1) Brak świadomości w społeczeństwie. O wywołanych przez aspartam chorobach nie donosi się w prasie, jak o wypadkach lotniczych. Dzieje się tak ponieważ przypadki te pojawiają się stopniowo, jeden za drugim w tysiącach różnych miejsc.
2) Większość ludzi nie wiąże doznawanych symptomów z długotrwałym używaniem aspartamu.
Dla ludzi, którzy zabili istotny procent komórek swojego mózgu, nabawiając się w ten sposób choroby chronicznej nie ma drogi by w naturalny sposób powiązać taką chorobę z konsumowaniem aspartamu.

 

ASPARTAM MOŻNA ZNALEŹĆ W:
– śniadaniach błyskawicznych
– pastylkach miętowych poprawiających zapach oddechu
– płatkach – gumie do żucie bez cukru
– mieszankach kakaowych
– napojach kawowych
– mrożonych deserach
– deserach żelatynowych
– napojach owocowych
– środkach przeczyszczających
– multiwitaminach
– napojach mlecznych
– lekarstwach i dodatkach
– shake’ach – napojach bezalkoholowych
– słodzikach stołowych
– napojach herbacianych
– rozpuszczalnych kawach i herbatach
– jogurtach.

 

Aspartam został znaleziony również w produktach, w których nie jest deklarowany na opakowaniu. Szczególnie trzeba uważać z produktami farmaceutycznymi i dodatkami żywieniowymi (np. multiwitaminy, minerały, etc. – przyp.tłum.) Nawet pewne dodatki żywieniowe produkowane przez dobrze znanych producentów tego typu preparatów, jak np. Twinlabs, zawierają aspartam.
Aspartam jest dopuszczony do żywności w Polsce. Można go znaleźć na liście dodatków do żywności pod adresem http://www.chemia.px.pl/roznosci/zywnosc_dodatki.html. Jest on tam wymieniony pod numerem E 951.

 

Opracowano na podstawie źródeł:

http://www.nutao.pl/aspartam/

– Biofeedback

– Bruksizm, szczękościsk oraz zgrzytanie zębami

– Znaczenie kolorów i ich wpływ na samopoczucie

– Srebro koloidalne – naturalny antybiotyk

– Częstotliwości fal mózgowych

– Skutki zakwaszenia organizmu

– Wpływ infradźwięków i ultradźwięków na nasze zdrowie

– Jak dbać o dobry wzrok