Jaśminowa słodycz

Już wiele wieków temu Chińczycy odkryli że jaśmin a szczególnie jego aromat i olejki eteryczne mają korzystny wpływ na zdrowie. Uważali oni że kto pije herbatę jaśminową, zachowuje swą aktywność umysłową przez bardzo długi czas.

Napar z tego niezwykłego kwiatu przede wszystkim odpręża, rozluźnia i działa uspokajająco na emocje. Poprzez swój niepowtarzalny zapach poprawia nasz nastrój wpływając dobroczynnie na zmysły i redukując stan zmęczenia.

Kwiaty jaśminu wykorzystywane są do sporządzania naparów ale są również dodatkiem do innych herbat: zielonej, białej i czarnej. Zatem może mieć różnorakie działanie.

 

 Zielona herbata z kwiatem jaśminu
– oczyszcza organizm z toksyn
– przeciwdziała wolnym rodnikom
– spowalnia proces starzenia

Czarna herbata z kwiatem jaśminu
– ze względu na zawartość teiny, dodaje energii i pobudza do działania

Biała herbata z kwiatem jaśminu
– uważana jest za eliksir młodości

 

Główne lecznicze właściwości herbaty jaśminowej:

– działa przeciwzapalnie i antyseptycznie (np. ból gardła)

– obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu (usprawnia pracę układu krwionośnego i zmniejsza ryzyko zawału)

– ma działanie przeciwnowotworowe (zwłaszcza zielona odmiana, która zawiera polifenole które mają działanie przeciw utleniające dzięki czemu zmniejszają ryzyko zachorowań na raka

– pomaga w walce z trądzikiem i problemami skórnymi (np. oparzenia słoneczne, zapalenia skóry i spojówek)

– zapobiega rozwojom infekcji

– oczyszcza z toksyn

– ma działanie przeciwstarzeniowe (dzięki zawartości antyoksydantów)

– poprawia pamięć i koncentrację

– usuwa zmęczenie i dodaje energii

– ma działanie uspokajające i antydepresyjne

 – jaśmin uważany jest za afrodyzjaka 🙂 picie herbaty sprawia że po pewnym czasie ciało emanuje delikatnym jaśminowym aromatem…

 

PRZYKŁADOWE NAPARY Z KWIATÓW JAŚMINU

Zaleca się pić około 2 szklanek dziennie przygotowanych z 2 łyżeczek kwiatów jaśminu. Przygotowujemy około 4 minut by herbata zachowała swój aromat i delikatny smak. W zależności od rodzaju herbaty,czarną z jaśminem parzymy w temperaturze 80 – 100 st. , a zieloną w temperaturze 80 st.

Naparty te można stosować również do płukania jamy ustnej przy stanach zapalnych jak również do przemywania skóry.

 

Źródło: http://www.chinskieprzepisy.pl/artykuly/herbata-jasminowa-wlasciwosci