Niezwykły Imbir

Imbir uprawia się w krajach azjatyckich już od ponad 3000 lat a poczytać o nim można w najstarszych chińskich księgach medycznych. Jego dokładne pochodzenie nie jest znane, ale obecnie cieszy się popularnością na całym świecie. Jest jedną z najstarszych roślin leczniczych a najważniejsza jego częścią jest kłącze które zawiera olejki eteryczne: limonen, cytral, kamfen i borneol.

Zazwyczaj kojarzy się jako przyprawą dodawaną do herbaty, piwa, wina czy różnych potraw. Trzeba jednak wiedzieć, że ta wspaniała roślina sprawdza się nie tylko w kuchnie ale w lecznictwie.

Badania potwierdzają że jest on skutecznym środkiem wspomagającym min. leczenie bakteryjnego zakażenia dróg oddechowych. Działa rozgrzewająco, odkażająco i przeciwzapalnie dlatego wykorzystywany jest przy przeziębieniach.

 

GŁÓWNE DZIAŁANIE IMBIRU

– wspomaga trawienie (pobudza wydzielanie śliny i soku trawiennego, leczy wzdęcia)

– działa napotnie – wyrzuca patogeny chorobowe z organizmu  (w przypadku pojawienia się objawów przeziębienia polecana jest herbata najlepiej lipowa z kawałkiem imbiru i z miodem)

– poprawia krążenie krwi

– łagodzi mdłości

– przeciwdziała zakrzepom

– zmniejsza poziom cholesterolu

– działa moczopędnie

– pomaga leczyć migrenę

– łagodzi bóle i napięcia przedmiesiączkowe

– leczy infekcje jamy ustnej

– oczyszcza organizm z toksyn

– wspomaga koncentrację poprzez zwiększenie ukrwienia mózgu

Wykorzystywany jest również w kosmetyce jako składnik produktów modelująco wyszczuplających gdyż pomaga w walce z cellulitem.

 

RODZAJE I PRZECHOWYWANIE IMBIRU

Świeży imbir najlepiej przechowywać w lodówce – dzięki temu przetrwa on nawet kilka tygodni. Sproszkowany trzymać w ciemnym i suchym miejscu. Świeży można pokroić w plastry, poszatkować lub po prostu zetrzeć na tarce

 

UWAGA

Nie wolno przesadzać z ilością imbiru gdyż jest to bardzo rozgrzewająca i ostra przyprawa. Nadmiar może niekorzystnie wpłynąć na układ trawienny i go „przegrzać”. Dlatego imbiru powinny unikać osoby, które mają problemy żołądkowe a szczególnie wrzody.

Więc – jak ze wszystkim – tak i tu z umiarem i rozsądkiem w przyprawianiu 🙂

SMACZNEGO!