Skutki zakwaszenia organizmu

Z odrobiną sody można doprowadzić do porządku cały dom.

Jednak niewiele osób zna jeszcze jedno bardzo ważne zastosowanie sody…

Jeżeli zakwasisz organizm, komórki zaczną obumierać i produkować więcej odpadów, niż możesz wydalić, zmienia się DNA komórki i rakowacieje. Zakwaszone środowisko organizmu daje super środowisko do zarówno rozwoju komórek rakowych (kwaśny znaczy ubogi w tlen, mierzony przez pH) jak i do rozwoju grzyba / pleśni. Jeśli dokładasz słodkiego, dajesz pożywkę zarówno jednemu i drugiemu. Dlatego przy kuracjach odgrzybiających mówi się, że w skrajnym przypadku możesz dostać hiperglikemii czyli niedocukrzenia, ponieważ grzyb wydziela toksyny, które mają w mózgu wywołać paniczny napad głodu na słodkie i masz zjeść kolejną porcję. Ale jeśli mądrze gospodarujesz cukrami w organizmie będziesz wiedział, że to grzyb, a nie organizm, walczy o ostatnie tchnienie. Tak więc grzyba trzeba zagłodzić.

Otoczenie komórek nowotworowych

Przyjętym i udowodnionym faktem jest, że otoczenie nowotworu i sam guz nowotworowy, ma odczyn kwaśny (poniżej 7 w skali PH, precyzyjniej – pomiędzy 6.5 a 6.9 ), zaś komórki zdrowe, lekko zasadowy – pomiędzy 7.2 a 7.5 .

Soda oczyszczona posiada PH 10,3, a więc jest związkiem bardzo zasadowym.
Komórki, zarówno te zdrowe, jak i nowotworowe, mogą żyć i rozmnażać się tylko w ściśle określonym zakresie PH. Zdrowe komórki posiadają doskonały mechanizm regulacji PH, w odróżnieniu od nowotworowych, w których ten mechanizm jest mocno upośledzony.

Zwiększając PH wokół i we wnętrzu komórek nowotworowych, można teoretycznie doprowadzić do ich bardzo szybkiej śmierci, ze względu na brak sprawnie działającego mechanizmu kontroli PH w tych komórkach. Komórki nowotworowe nie znoszą jeszcze jednej rzeczy – tlenu. Jeśli PH w komórce nowotworowej zwiększymy do 7,5, komórka ta umrze, powyżej PH 8, umrze znacznie szybciej.

Zdrowym komórkom wysokie PH nie straszne – potrafią je regulować do bezpiecznego poziomu.

W jaki sposób zwiększyć PH naszego ciała?
Odżywiajmy się odpowiednio zasadową żywnością – jednak wymaga to czasu. Poniżej zestawienie produktów kwasowych i zasadowych.

Z pomocą przychodzi tutaj również soda oczyszczona. Przyjmując regularnie jej wodny roztwór, można w przeciągu kilku dni doprowadzić do znacznego zwiększenia PH w naszym ciele, który przez następne miesiące utrzymamy możliwie najbardziej alkaliczną dietą.

 

SODA 1 NA ZIMNO:
2 łyżeczki herbaciane sody do szklanki, łyżeczka melasy i filiżanka wody, zamieszać do rozpuszczenia i wypić,

SODA 2 NA CIEPŁO:
1 filiżanka wody, 2 łyżeczki sody, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, dodać łyżeczkę syropu i dobrze rozpuścić, przelać, pozostawić do ostygnięcia.

Przy okazji nie musisz wydawać na wybielanie zębów. Możesz jej użyć do wybielania, gdyż wszystkie pasty wybielające ją zawierają.

Dlaczego dodaje się glukozę?

Ponieważ komórki nowotworowe odżywiają glukozą. Dlatego dodając glukozę, zwiększa się diametralnie szansa wniknięcia sody w komórki nowotworowe i zwiększenia jej wewnątrzkomórkowego PH, czego nie udało się osiągnąć podczas wspomnianych badań.

Komórka nowotworowa różni się pod wieloma względami od zdrowych komórek. Jedną z różnic jest jej ładunek elektryczny, który jest znacznie mniejszy, niż komórek zdrowych. Oznacza to, że znacznie mniejsza ilość substancji jest w stanie do jej wnętrza przeniknąć. Komórka nowotworowa posiada również o wiele grubsza błonę komórkową – broni się w ten sposób przed atakami naszego systemu immunologicznego. O ile z łatwością da się zwiększyć PH w otoczeniu komórek nowotworowych, trudniej jest to osiągnąć w ich wnętrzu. Dlatego w terapii sodą oczyszczoną stosuje się cukier w postaci glukozy – jedną z niewielu substancji, którą komórka nowotworowa z chęcią przyjmuje.

 

 

Produkty bardzo zakwaszające

Napoje: alkohol, piwo, wino, słodzony sok owocowy, herbata (szczególnie czarna), kawa, napoje gazowane, napoje energetyczne

Owoce: suszone owoce, marynowane owoce

Warzywa: grzyby

Warzywa korzeniowe: ziemniaki (przechowywane)

Ziarna (świeże): jęczmień, kukurydza, żyto, otręby owsiane

Orzechy: pistacje, orzechy arachidowe, orzechy nerkowca

Mięso, drób, ryby: owoce morza, ryby hodowlane, wieprzowina, cielęcina, wołowina, drób, jaja

Mleko i przetwory mleczne: ser żółty, twaróg, lody, jogurt, ser kozi, serwatka

Dodatki i przyprawy: musztarda, ocet, sos sojowy, glutaminian sodu, syrop ryżowy, dżem, galaretka, drożdże, słód, kakao

Substancje słodzące: sztuczne słodziki, sacharyna, aspartam, cukier biały, cukier buraczany, syrop kukurydziany, melasa, suszona trzcina cukrowa, syrop z trzciny cukrowej, syrop ze słodu jęczmiennego, fruktoza, syrop z ryż brązowego, syrop klonowy, miód

 

Produkty średnio zakwaszające

Napoje: naturalny sok owocowy

Owoce: pomarańcza, banan, ananas, brzoskwinia, arbuz, melon, mango, jabłko, jeżyna, świeża figa, jeżyna, kaki, morela, papaja, mandarynka, porzeczka czerwona, agrest, winogrono, żurawina, truskawka, czarna borówka, malina

Ziarna (świeże): brązowy ryż, pszenica, dziki ryż, biały ryż, owies, biały chleb, herbatnik, chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, chleb żytni

Orzechy: orzech włoski

Mięso, drób, ryby: ryby morskie dzikie (nie hodowlane)

Tłuszcze (tłoczone na zimno): margaryna, masło ghee, olej kukurydziany

Dodatki i przyprawy: keczup, gałka muszkatołowa, wanilia, sól kamienna, majonez

 

Produkty lekko zakwaszające

Owoce: śliwka, świeży daktyl, czereśnia, porzeczka czarna, nektarynka, kantalupa

Ziarna (świeże): proso, kasza, pszenżyto, amarantus

Fasole i rośliny strączkowe (świeże): ciecierzyca, fasola kidney, fasola czarna

Orzechy: orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, pekany

Ziarna (pestki): słonecznik, siemię lniane

Mięso, drób, ryby: ryby słodkowodne, dzikie (nie hodowlane)

Mleko i przetwory mleczne: mleko sojowe, mleko ryżowe, mleko, śmietana

Tłuszcze (tłoczone na zimno): olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej konopny

Dodatki i przyprawy: curry w proszku

 

Produkty lekko alkalizujące

Napoje: woda destylowana

Owoce: limonka, cytryna, grejpfrut, kokos, wiśnia

Warzywa: brukselka, groszek, szparagi, karczochy, żywokost lekarski, kalafior, cukinia, rabarbar, por, rzeżucha, szczypior, kalarepa

Warzywa korzeniowe: brukiew, chrzan, rzepa, marchew

Ziarna (świeże): komosa ryżowa, kasza gryczana, pszenica, orkisz

Fasole i rośliny strączkowe (świeże): soczewica, mąka sojowa, tofu

Orzechy: migdały

Ziarna (pestki): sezam, kmin rzymski, koper włoski (fenkuł), kminek

Mleko i przetwory mleczne: mleko kozie

Tłuszcze (tłoczone na zimno): oliwa z oliwek, olej z ogórecznika, olej kokosowy, olej z awokado, olej lniany, olej z wiesiołka, lipidy morskie, olej z wątroby dorsza

Dodatki i przyprawy: zioła, większość przypraw

Substancje słodzące: stewia, cykoria

 

Produkty średnio alkalizujące

Warzywa: pomidor, awokado, fasolka szparagowa, szczaw, szpinak, czosnek, seler naciowy, kapusta, sałata, papryka słodka, brokuły, endywia, rukola, liście gorczycy

Warzywa korzeniowe: burak, rzodkiewka, imbir

Fasole i rośliny strączkowe (świeże): fasola biała

Dodatki i przyprawy: czerwona papryka ostra, pieprz cayenne, czosnek, imbir, cebula

 

Produkty bardzo alkalizujące

Napoje: woda zasadowa

Warzywa: trawy, kiełki, mniszek lekarski, ogórek, warzywa morskie, zielony kalafior, jarmuż, natka pietruszki

Fasole i rośliny strączkowe (świeże): orzechy sojowe, lecytyna sojowa

Ziarna (pestki): dynia

Mleko i przetwory mleczne: mleko ludzkie

Dodatki i przyprawy: sól morska, sól celtycka

 

- Biofeedback

- Efekt Ganzfelda i Deprywacja sensoryczna

- Bruksizm, szczękościsk oraz zgrzytanie zębami

- Znaczenie kolorów i ich wpływ na samopoczucie

- Stres

- Częstotliwości fal mózgowych

- Wpływ infradźwięków i ultradźwięków na nasze zdrowie

- Jak dbać o dobry wzrok