Śliwka Umeboshi – czyli oczyszczanie na wiosnę

Nazwa „umeboshi” w języku japońskim dosłownie znaczy – suszona śliwka (boshi – śliwka) ale umo to tak naprawdę jest gatunek moreli – prunus mume.

Jej zaskakujące pro zdrowotne właściwości coraz częściej wykorzystywane są szczególnie w leczeniu problemów trawiennych i przy oczyszczaniu organizmu.

Do głównych cech Umeboshi należą:
– wspiera równowage kwasowo zasadową
– działa odtruwająco – stymuluje funkcję wątroby związaną z detoksykacją
– podwyższa przyswajalność mikroelementów z pożywienia (wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez)
– ma działanie antydepresyjne
– pomaga utrzymać prawidłowe pH krwi (7,35)
– jest naturalnym przeciwutleniaczem (opóźnia procesy starzenia)
– skutecznie pomaga w walce z takimi dolegliwościami jak: zatrucie pokarmowe, zaparcia, problemy żołądkowe, choroba lokomocyjna i bóle głowy
– wspomaga pracę jelit i reguluje wypróżnianie
– zapobiega zmęczeniu
– neutralizuje niekorzystne działanie cukru na nasz organizm (10g śliwki niweluje wpływ 100g cukru)

W swym składzie zawiera głównie:
– wapń, żelazo, fosfor
– białka, minerały i mikroelementy których ilość jest kilkudziesięciokrotnie wyższa w porównaniu z innymi owocami
– kwasy organiczne (np. cytrynowy który powoduje łatwiejsze wchłanianie minerałów alkalicznych i rozkłada kwas mlekowy)
– kwas pikrynowy – wspiera pracę wątroby (umeboshi wspomaga oczyszczanie wątroby z substancji chemicznych)
– kwas katechinowy – przyśpiesza perystaltykę jelit i ułatwia trawienie białek

 

 

Kuracja oczyszczająca śliwką Umeboshi i Kuzu

Kurację należy stosować profilaktycznie w leczeniu różnych dolegliwości takich jak np. zaparcia i  zakwaszenie organizmu

a więc.. krok po kroku:

– W emaliowanym lub szklanym naczyniu rozmieszaj 1 łyżeczkę kuzu, następnie zagotuj i odstaw na kilka minut do przestygnięcia – płyn ma być ciepły, ale nie wrzący

– 1/3 śliwki umeboshi rozetrzyj w szklance z 1 łyżeczką sosu sojowego (shoyu) dobrej jakości

– Następnie zalej przestudzonym wywarem kuzu lub ciepłą wodą

– Wymieszaj starannie. Powinieneś otrzymać lekko galaretowatą zawiesinę przypominającą kisiel.

Pij na czczo 15- 20 min przed jedzeniem. Kuracja z reguły powinna trwać około 4-5 tygodni.

 

Powodzenia!  🙂

 

I pamiętaj – nadmiar toksyn w organizmie nie pozostaje obojętny dla zdrowia.

Więcej o toksynach w naszym ciele – link do artykułu

 

 

 

 

źródło: http://www.bionica.pl/ http://www.orkiszowepola.pl