Szkodliwość soli kuchennej

Trucizny naszych czasów – sól kuchenna

Zarówno bez słońca jak i bez soli niemożliwe jest życie na ziemi. Oprócz wody, sól jest najważniejszym środkiem spożywczym dla człowieka. Tak naprawdę nasz organizm składa się tylko z wody i soli,które są w stanie stworzyć najbardziej skomplikowane struktury, jak białka, witaminy.
Mało znany jest fakt, że sól kształtuje również naszą świadomość, ponieważ zawarte w niej pierwiastki jak sód i potas są niezbędne w procesie myślenia oraz przedkładania myśli nad czyn.
Jej niedobór osłabia przemianę materii, co przekłada się np. na nieodpowiednie trawienie białka. Bowiem gdy białko zwierzęce, spożywane dziś w wielkich ilościach, nie zostanie całkowicie „spalone” przez ustrój, to nad jego resztkami uzyskują przewagę bakterie gnilne, przyczyniające się do powstania metabolidów szkodliwych dla zdrowia psychicznego i fizycznego. W sferze psychiki działa to na organizm jak bicz, wyzwalając agresję i stany podniecenia nerwowego, co często możemy zauważyć w naszym otoczeniu. Zaś w sferze materii, następuje degeneracja flory bakteryjnej, czego skutkiem są grzybice przewodu pokarmowego, choroby skóry, zatrucia, alergie oraz osłabiona odporność na infekcje.

POWSZECHNIE STOSOWANA sól kuchenna niewiele ma wspólnego z solą naturalną. W procesie chemicznego oczyszczania pozbawiono ją bowiem wszystkich cennych minerałów i mikroelementów, z wyjątkiem chloru i sodu (NaCl).

 

ZATEM Solić czy nie solić?

Skutki nadużywania soli kuchennej są fatalne. Ponieważ organizm ludzki rozpoznaje ją jako toksynę, czyni wszystko, by ją jak najszybciej wydalić. Do tego zużywa niezwykle cenną wodę komórkową, czego konsekwencja jest obumieranie komórek, przedwczesne starzenie, nadciśnienie, tworzenie obrzęków, celulitów, a przede wszystkim ciągłe obciążenie nerek.

NAJLEPSZĄ ALTERNATYWĄ JEST SÓL HIMALAJSKA

Sól himalajska jest najzdrowszą i najczystszą solą dostępną na ziemi. Pochodzi z czasu, kiedy planeta Ziemia charakteryzowała się czystym ekosystemem. Zawiera ona aż 84 minerały w formie koloidalnej, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Mikroelementy mają postać drobnych cząsteczek, dzięki czemu mogą być z łatwością absorbowane przez komórki ludzkiego ciała. Sól ta nie posiada żadnych zanieczyszczeń ze środowiska (w tym metali ciężkich). Nie jest produktem rafinowanym, ani nie ma żadnych wzbogaceń chemicznych. Nie jest również wybielana.

ZE WZGLĘDU NA SWOJE WŁAŚCIWOŚCI, SÓL HIMALAJSKA MA BARDZO SZEROKIE ZASTOSOWANIE:

– masaż twarzy bryłką soli.
– Sól himalajska przeciwko bólowi ucha środkowego
– Sól himalajska przeciwko katarowi
– Sól himalajska do płukania gardła
– Kąpiel przy przeziębieniach, wyczerpaniu organizmu i odtruwaniu
– Solanka – odtruwanie organizmu
– Okłady na przetłuszczoną skórę głowy
– Peeling do twarzy i ciała
– Maseczka do twarzy i dekoltu
– Kąpiel upiększająca

Na podstawie źródeł:

http://www.nutao.pl/trucizny-naszych-czasow-sol-kuchenna/